Spela kula

När man spelar kula måste man vara pricksäker och stadig på handen. Pricksäkerheten övar du snart upp. Det är viktigt med tekniken. Böj pekfingret kring tumspetsen. Lägg kulan på tumnageln och sprätt iväg den. Det finns många olika kulspel att välja bland. Här i Sverige är Långkrock, Pyramid och Grop nog de vanligaste. Reglerna varierar från område till område. Alla som vill vara med satsar lika många kulor var.

Långkrock. Man lägger en del av de satsade kulorna antingen utspridda eller på rad i en cirkel. Sedan får var och en kasta från ett streck ett par meter därifrån. Man ska försöka krocka kulorna så att de rullar ur cirkeln. De kulor som efter krock ligger utanför cirkeln har man vunnit. Missar man helt eller krockar men kulorna stannar kvar inne i ringen, har man förlorat sin kula till potten. Om ens egen kula rullar utanför ringen, får man kasta från den plats där den hamnade.

Pyramid. Man lägger en pyramid bestående av minst tre kulor som en bas och en på topp. Kastaren står  bakom ett streck ett par meter därifrån. Den som ställer upp pyramiden vinner alla kulor som missar. Den som träffar vinner kulorna i pyramiden och tar över den. En del kör med fem- eller tio- eller ännu fler kulors pyramid, det påstås att sådana med flera hundra kulor har förekommit. Ju större pyramid desto längre kastavstånd. På vissa håll ska pyramiden ovillkorligen ställas upp med bredsidan mot kastaren.

Grop. Gräv en liten grop, dra ett litet streck i marken en bit bort och rulla kulan mot gropen. Den som hamnar närmast får börja putta. Om kulan rullar i är det bara att fortsätta med nästa. Vid miss tar den över vars kula kom näst närmast. Det finns två varianter för vinst. Antingen vinner puttaren de kulor som går i. Eller också vinner den som puttar i sista kulan rubbet.